Kontakt
Siposs Viktória,
Tisza programvezető
  Készült az Európai Unió
  LIFE támogatásával
  Az Osztrák Mezőgazda-
  sági, Erdészeti,
  Környezetvédelmi
  és Vízügyi Minisztérium
  támogatásával.

Eredmények

Hullámtéri gazdálkodás a Közép-Tiszán

(LIFE00NAT/A/7051)

A Tisza LIFE Nature projekt lezárult.

A projekt célterülete: Közép-Tiszai Tájvédelmi körzet / Magyarország
A projekt kezdete: 2001 január 1.
A projekt befejezése: 2005 december 31.
A projekt teljes időtartama: 60 hónap
Teljes költségvetés: 435 326 €
EC hozzájárulás: 217 663 €
EC hozzájárulás mértéke (%) 50 %
(%) of eligible costs 50 %

Az alábbi eredményeket érte el a projekt:

 • Gyepes területek rehabilitációja és fejlesztése az alábbi projektterületeken: Nagykörű-Tóalj, Tiszajenő és Tiszakürt (összesen mintegy 290 ha).
   
 • Vizes élőhelyek rehabilitációja és teremtése a Nagykörű-Tóalj és a Nagykörű kubikrendszer területés (összesen mintegy 96 ha).
 • Ártéri gyümölcsös telepítése a Nagykörű-Tóalj területén (kb. 6 ha).
 • A Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet bővítésének előmozdítása a tiszajenői Nagy-rét és a Kőtelekkel átellenben lévő hullámtéri területre vonatkozóan (összesen mintegy 710 ha).
 • Az eurázsiai hód (Castor fiber) visszatelepítése a Közép-Tisza vidékére, mely több mint 100 éve kipusztult (46 egyed szabadon engedése).
   
 • A Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet a Natura 2000 hálózatba tartozik, mind az Élőhely Direktíva, mind a Madárvédelmi Direktíva szerint ("Middle Tisza HUHN10004", SCIHUN 20041015), beleértve a védelemre tervezett tiszajenői és kőtelki területeket is.
 • Az extenzív ártéri tájhasználat különböző formái gyakorlati megvalósulása bemutatható, így felhasználható a gazdálkodási, árvízvédelmi, vízmegtartási projektek állami szintű döntéshozatalában.
 • Számos konferencia, fesztivál és műhelyfoglalkozás valósult meg a projekt keretében, rendszeresen sajtóközlemény készült, összesen mintegy 50 sajtómegjelenés szólt a projektről.
   

A WWF Magyarország készséggel osztja meg a Tisza LIFE projekt tapasztalatait gazdálkodókkal, önkormányzatokkal és más érdeklődőkkel.

Dokumentum letöltése

Projekt zárókiadvány letöltése

( Jobb klikk > Mentés másként... )

Vissza a kezdőlapra