Kontakt
Siposs Viktória,
Tisza programvezető
  Készült az Európai Unió
  LIFE támogatásával
  Az Osztrák Mezőgazda-
  sági, Erdészeti,
  Környezetvédelmi
  és Vízügyi Minisztérium
  támogatásával.

A Tisza-LIFE programról

Téli táj a Tisza hullámterében, Nagykörű határában
Fotó: Kis Ferenc
A Tisza hullámterében a mai természetvédelmi problémák fő okozója az elmúlt századok során végzett folyószabályozás. Mára bebizonyosodott, hogy normál piaci viszonyok között nem jövedelmező az árvizektől fenyegetett, nagy vegyszerigényű hullámtéri szántógazdálkodás. Emellett az egész Európára jellemző mezőgazdasági túltermelés irányt mutat, hogy természetvédelmi szempontból szükséges, jövedelemszerzésre is alkalmas tájhasználat valósuljon meg ezeken a területeken.

A LIFE program a Tisza folyó hullámterében négy modellterületen hajt végre élőhelyrehabilitációs beavatkozást, majd gondoskodik a területek természetvédelmi szempontból kívánatos kezeléséről.
Az élőhelyrehabilitáció a legtöbb esetben vízvisszatartást jelent, hogy az emberi beavatkozások következtében kiszáradt területeken ismét kedvező feltételeket találjanak a hullámtérre jellemző fajok. Három területen gyepek, hullámtéri nedves rétek-legelők fognak hosszabb ideig vízhez jutni a beavatkozások eredményeként. A negyedik területen (védett területen) egy kisebb nemesnyaras ültetvényfolt eltávolítását, majd a terület gyepesedésének elősegítését végezzük el.
Minden területen a gyepeknek oly fontos legeltetésről, kaszálásról is gondoskodunk négy éven keresztül, fokozatosan készítve fel a programba bevont helyi gazdálkodókat az önálló, támogatás nélküli helyzetre.
A rehabilitációs munkákon túl egy további terület védetté nyilvánítását is előmozdítjuk. A program részeként a szakmai munkát kiadványok segítségével és rendezvényeken mutatjuk be, melynek célja a politikai döntéshozók és a közvélemény tájékoztatása és befolyásolása.

Vissza a kezdőlapra