Kontakt
Siposs Viktória,
Tisza programvezető
  Készült az Európai Unió
  LIFE támogatásával
  Az Osztrák Mezőgazda-
  sági, Erdészeti,
  Környezetvédelmi
  és Vízügyi Minisztérium
  támogatásával.

Fesztiválok

Érdeklődők megismertetése a project részleteivel
Fotó: Siposs Viktória

A projekt bemutatása helyi szereplőknek
Fotó: Siposs Viktória
A WWF Magyarország kezdeményezése, hogy az extenzív (Link: Fogalomtár-extenzív tájhasználat), azaz természetkímélő tájhasználat termékeinek fórumot szervez, az előállító gazdálkodóknak pedig lehetőséget ad tudásuk, termékeik bemutatására és piacszerzésre, ezáltal elősegíti, fellendíti a természetvédelmi szempontból értékes területek fenntartását, állapotuk javítását.
Bemutatóinkon minden olyan termék előállítója helyet kaphat, aki extenzív tájhasználattal állítja elő termékeit. Néhány példa: természetes gyepen legeltetett állatok (szürke marha, juh, kecske, mangalica) termékei (tej, sajt, hús, kolbász, szalonna); rezisztens gyümölcsfajták (pl. ártéri gyümölcsösök) terméseiből lekvár, befőtt, aszalvány, vagy maga a friss gyümölcs; természetes élőhelyeken gyűjtött méz; és még sok minden más.
Célunk megismertetni az érdeklődőkkel az extenzív gazdálkodás termékeit - valamint azok előállítási módját - előállítóiknak pedig piacszerzési lehetőséget adni.
Elsőként 2001-ben a Körös-parti város hagyományos rendezvényéhez, a Szarvasi Szilvanaphoz kapcsoltuk az Extenzív Termékek Fesztiválját. 2002-ben majd 2003-ban, megtartva ezt a helyszínt a LIFE program régiójába, a Szolnoki Gulyásfesztivál rendezvényeit is ki tudtuk egészíteni bemutatóinkkal.
Mindkét helyszínen reggeltől piac és termékbemutató várta az érdeklődőket, ahol természetesen vásárlásra is lehetőség volt. Több kézműves a helyszínen mutatta be mesterségének titkait. A WWF Magyarország pavilonjában szürkemarha-pörkölt és mangalica-kolbász kóstolás volt.

Vissza a kezdőlapra