Kontakt
Siposs Viktória,
Tisza programvezető
  Készült az Európai Unió
  LIFE támogatásával
  Az Osztrák Mezőgazda-
  sági, Erdészeti,
  Környezetvédelmi
  és Vízügyi Minisztérium
  támogatásával.

Halak

Egyéb nevei: békahal, bobálik, ebhal, kutyahal, póchal

A lápi póc könnyen megkülönböztethető folyóink más halfajaitól. Zömök, legfeljebb 10 cm-es testét nagy pikkelyek borítják, melyek a fejre is kiterjednek. Páros úszóinak sajátságos felépítése lehetővé teszi azok egymástól független mozgatását. Az egy helyben lebegő, zsákmányra váró lápi póc páros úszóinak mozgatásával leginkább valamely négylábú állatra emlékeztet. Innen származik a népies kutyahal elnevezés is. Testének alapszíne vörösesbarna, elszórtan kisebb-nagyobb fekete foltokkal.
Kedvenc élőhelye a mocsarakben húzódó keskeny csatornák növényzettel borított oldala, vagy a kubikgödrök fala. Ezt az életmódot segíti kiegészítő légzőszervvé alakult úszóhólyaga. A hajszálerekkel sűrűn behálózótt úszóhólyag falán keresztül történik a gázcsere. Ilyen módon a száján keresztül, a légköri oxigénből tudja pótolni az élőhelyen gyakran fellépő hiányokat.

Fő tápláléka fiatal korban a zooplankton szervezetekből áll. Már az első nyár végén áttér a nagyobb táplálékállatok (bolharákok, szúnyoglárvák, bábok) fogyasztására.
Rövid életű, gyors fejlődésű halfaj.Az ivarérettséget már kétéves korában eléri, négy évnél ritkán él tovább.

Vissza a kezdőlapra