Kontakt
Siposs Viktória,
Tisza programvezető
  Készült az Európai Unió
  LIFE támogatásával
  Az Osztrák Mezőgazda-
  sági, Erdészeti,
  Környezetvédelmi
  és Vízügyi Minisztérium
  támogatásával.

Halak

Egyéb nevei: ásott hal, barna csík, csíkhal, halcsík

A réti csík teste erősen megnyúlt, kígyószerű. Meglehetősen helyhezkötött életmódjára utalnak kicsiny úszói. Pikkelyei egészen aprók, a hátról és a hasról hiányoznak. Testének jellegzetes csíkozása különbözteti meg a többi csíkfélétől.
A réti csík tipikus élőhelye a mocsarak, kisebb tavak parti zónája és a lassú folyású csatornák. A folyók szabályozása, a mocsarak lecsapolása előtt jelentős volt az a lápvilág, amely elsősorban a réti csíknak biztosított nagyszerű élőhelyet. E vizek eltűnésével párhuzamosan szűkült be a faj élettere is. Járulékos légzőszervének köszönhetően olyan mostoha oxigénviszonyok között is megtalálható, ahonnan a többi halfaj hiányzik. Hajszálerekkel behálózott utóbele lehetővé teszi a légköri oxigén felvételét.

Éjjel táplálkozik, elsősorban bentonikus szervezeteket, növényi törmeléket fogyaszt. Május-júniusban ívik sekély, vízinövényekkel erősen benőtt vízszakaszokon. Viszonylag gyorsan növekedik, átlagosan 25-30 cm-es testhosszat ér el. Hazánkban védett, eszmei értéke 2.000 Ft.

Vissza a kezdőlapra